Anticonceptie

 

Na de bevalling komt de menstruatiecyclus weer op gang en ben je vruchtbaar. De eisprong vindt ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt plaats. Wanneer dit precies zal zijn is niet bekend. Als je borstvoeding geeft kan de menstruatie nog even op zich laten wachten. Dit is verschillend per vrouw. Het geven van borstvoeding biedt echter geen volledige bescherming tegen een nieuwe zwangerschap. Als je (voorlopig) niet zwanger wilt worden, bedenk dan welke anticonceptiemethode bij je past.

 

Bij onze verloskundigenpraktijk kun je terecht voor anticonceptie. We kunnen een recept voor de pil of spiraal uitschrijven en ook een spiraal plaatsen.

Wij geven je graag informatie over de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemethodes. Daarbij bespreken we welke anticonceptiemethode het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

 

De pil

Als er wordt gekozen voor de anticonceptiepil, kunnen we hier een recept voor uitschrijven.

 

Spiraal

Het is ook mogelijk om een hormoon- of koperspiraal te laten plaatsen door ons. Kies je voor een spiraal dan schrijven we, indien nodig, een recept voor je uit en plannen een afspraak (ca. 14 weken na de bevalling) voor het plaatsen van de spiraal.

Informeer wel even bij je zorgverzekeraar of het plaatsen door ons vergoed wordt en niet ten koste gaat van je eigen risico.

Dit verschilt per zorgverzekeraar.

De eerste drie tot zes maanden na de plaatsing kun je nog wat onregelmatig bloedverlies hebben (spotting).Zes weken na plaatsing van de spiraal mag je langs komen voor een nacontrole. Tijdens deze controle wordt middels een echo gecontroleerd of de spiraal nog op de juiste plek in de baarmoeder zit. Kijk voor meer informatie op www.anticonceptie.nl of www.deverloskundige.nl .

 

Kosten

Aan het voorschrijven van anticonceptie zijn geen extra kosten verbonden. De vergoeding van het anticonceptiemiddel is afhankelijk van de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar. Vanaf 2018 vergoeden bijna alle verzekeraars het inbrengen van de spiraal. Bij sommige verzekeraars gaat het plaatsen van een spiraal door je verloskundige wel ten koste van het eigen risico. Informeer even of dit ook voor jou verzekeraar geldt.

De kosten van het spiraaltje zijn (excl. eventuele apothekers- en/of afleverkosten):

  • Mirena®: ca. €150 (deze kan vijf jaar blijven zitten)
  • Kyleena®: ca. €150 (deze kan vijf jaar blijven zitten)
  • T-Safe®: €69 (deze kan tien jaar blijven zitten)
  • Ballerine®: €119 (deze kan vijf jaar blijven zitten)
  • Plaatsen van een spiraal in 2020: €64,66
  • Spiraal verwijderen in 2020: €64,66
  • Anticonceptieconsult €25.